• آداب و رسوم

    آداب و رسوم

    مردم تربت حیدریه نظیر دیگر مناطق استان دارای اعتقاد و باور هایی می باشند که از زمره میراث ناملموس اجتماعی و فرهنگی این خطه محسوب می شود.

    مراسم چهارشنبه سوری

         شب آخرین چهارشنبه سال را، چهارشنبه سوری می گویند که مردم فرهنگ دوست تربت حیدریه با بوته هیزم و یک کوزه پر از آب به بالای پشت بام (ایوان خانه) رفته و بعد از آتش زدن هیزم کوزه آب را بر روی آن رها می کنند.
     

    مراسم شب چله

    مردم مناطق تربت حیدریه شب یلدا را با شب نشینی خانواده و اقوام و قصه گویی و نقل های قدیمی و همچنین پذیرایی با تنق الت و میوه می گذرانند.


    عید نوروز

    مردم تربت حیدریه مراسم ویژه ایام نوروز مانند خانه تکانی، کاشتن سبزه و تهیه انواع شیرینی، آیین خاص پخت سمنو را برگزار می کنند

    مراسم شب چله

        شب یلدا از اهمیت خاصی برخوردار است. این شب را با شب نشینی چند خانواده دور هم کوتاه می کنند و در حالی که به قصه ها و ماجراهای جالب بزرگترها گوش می دهند، میوه هایی چون هندوانه، سیب، انار و تنقلات و شیرینی می خورند. هندوانه از جمله میوه هایی ست که می بایست بر سفره های شب چله باشد چراکه بر این باورند که سردی هندوانه خورنده اش را از رنج گرمای تابستان پیش رو نجات خواهد داد. هم چنین مردم تربت حیدریه معتقدند که در معده ی هر انسانی کرمی وجود دارد که با خوردن هندوانه در شب یلدا دفع می شود.
     

    مراسم « كف زني سنتی »

    شب هاي سرد و طولاني زمستان به ويژه شب چله، خانواده ها و اقوام گرد هم می آیند تا کف خوراکی را که از ریشه گیاه آماده می شود، تهیه نمایند .


    مراسم ازدواج

        در تربت حیدریه به شبی که اولین فرد از خانواده داماد به خواستگاری دختر می رود شب کدخدایی می گویند و از زمان تعیین مهریه و شیربها تا زمان عقد را دوران نامزدی می نامند، تعیین زمان عقد در شب جواب استنی و با توافق طرفین صورت می گیرد و برای عروس و داماد یک دست لباس و حلقه نامزدی خریداری می شود. دو سه روز قبل از مراسم عروسی جوانان ده جمع شده و داماد خبر می کنند تا مراسم هیزمی را انجام دهند. داماد به اولین نفری که به روستا برسد دستمالی ابریشمی و عرقچین هدیه می دهد. در روز عروسی مدعوین در خانه داماد به رقص و پایکوپی می پزردازند و نهار می دارند آنگاه داماد جهت مراسم حمام و حنا بندان روانه حمام می شود و 5 زن سفید بخت دست ها و پاهای عروس را حنا می گذارند و آتو می خوانند. این مراسم با خواندن خطبه عقد ادامه می یابد و... از سایر آداب ازدواج در تربت حیدریه می توان به چیدن سفره عقد، پا انداز، پایتختی و داماد سلامی اشاره کرد.
     

    بازی های محلی

        از بازی های محلی اين شهرستان مي توان به کلاه جانک، توپ نوکنی، توپ گرفتنک، استای سه پایه، توپ آغالک، هفت سنگ، خرپلک، توشله چینی و توشله بازي، پادشاه بازی اشاره نمود.
     

    رقص های محلی

        این حرکات جزئی از فرهنگ مردم تربت حیدریه بوده و در مناطق روستایی شامل رقص‌ها انفرادي، برخي دونفره و بر دسته جمعي مي باشد. رقص‌هاي دونفره معمولا چوب بازي است و نوع دسته جمعي معروف به دوره است.
     
                 

     
سایر شهرستان ها
ورود به پنل
تمامی حقوق این پورتال متعلق است به اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی مجری پورتال : شرکت داده پردازی پویان ابتکار شرق